Depressie behandeling met therapie in Apeldoorn

Hoe weet je nou of je depressief bent?

Een depressie is een langdurig gevoel van neerslachtigheid die ingrijpende invloed heeft op je leven. Als je de boeken er op naslaat, of je zoekt even op internet dan leer je al snel hoe moeilijk het is om van jezelf te weten of je een depressie hebt. Er staat dan ‘een depressie is niet zomaar een dipje, het is langdurige neerslachtigheid’, maar ja, weet jij veel of jouw gevoelens nu een ‘dipje’ zijn. Hoe lang duurt een ‘dipje’? En als je eens gaat googlen op je klachten dan zie je waarschijnlijk heel veel andere diagnoses ook nog.

Hulp bij depressie

Kortom: weten of je neerslachtig, somber of depressief bent is iets dat je heel moeilijk van jezelf kunt weten. Wat je wél weet zijn je klachten. Dat die erg genoeg zijn om er deze website voor op te zoeken. Ik nodig je graag uit voor een gesprek. Daarmee kan ik je sowieso al een beetje op weg helpen door je duidelijkheid te geven in je situatie.

Wacht niet te lang, kom langs – ik kan je dan ook vertellen wat ik en andere hulpverleners voor je kunnen betekenen. Blijf niet te lang rondtobben op internet, in boeken en in je hoofd.

Een persoonlijk behandelplan

Iedere depressie is anders, want ieder mens is anders. Dat betekent dat de behandeling een combinatie is van bekende en bewezen technieken, methoden en theorieën in een unieke en persoonlijke samenstelling.

Een aantal onderdelen komen vaker terug:

A uitleg over somberheidsklachten
Het is makkelijk gezegd: ‘Ik ben depressief.’ Maar wat betekent het nu écht? Ik zal in de behandeling veel uitleg geven, voorbeelden uit de literatuur en inzichten uit de wetenschap. Ik zal je ook ‘leesvoer’ geven, zodat je zelf meer te weten kunt komen over je klachten. Veel cliënten vinden het fijn hun kennis te verdiepen zonder te verdwalen in oneindige internet-zoek-avonden. Je krijgt zo meer te weten over je klacht, je kunt daarmee ook mensen in je omgeving beter uitleggen wat er speelt en zij begrijpen jou ook beter waardoor jullie niet steeds in dezelfde ongemakkelijke situaties terecht komen.

B vinden wat er is
Bijna iedereen met somberheidsklachten heeft het zicht op zichzelf verloren. Je weet niet meer wat je kunt, waar je goed in bent en wat belangrijk voor jezelf is. In de behandeling help ik je dat contact met jezelf en je eigen vaardigheden te herstellen. In dat eigen vermogen vinden we in de regel veel aanknopingspunten om het herstel op te bouwen.

C herstel van en begeleiding bij de gewone dingen
Slapen, eten, beweging, het ritme van de dag; maar ook ondersteuning door inzicht over zaken als de verzorging van je gezin, omgaan met financiële problemen, lichamelijke ziekte of problemen in je relatie of op het werk.

D verdiepend inzicht in zin en zingeving
In onze gesprekken help ik je beter te begrijpen wat voor jou belangrijk is, wat patronen zijn in je denken en handelen en waar je in jouw eigen valkuilen loopt. Je hervindt jouw persoonlijke motieven om uit dit dal te komen.

Neem contact met mij op

Herken je jezelf of heb je een vraag over de behandeling van een depressie of therapie? Bel of mail Ingrid Wijnands voor een afspraak bij Psycholoog Apeldoorn.