Relatietherapie Apeldoorn met relatietherapeut Ingrid Wijnands

Stellen die een relatietherapie samen afronden voelen zich gegroeid. Ze zijn als stel gegroeid, maar ook als mens ieder voor zich. Ze hebben zichzelf dieper kunnen geven, meer kunnen laten zien en intiemer gedeeld. Daarmee hebben ze hun verbond gesterkt maar ook het respect en de ruimte vergroot. In de kwetsbare uitwisseling hebben ze zichzelf opnieuw kunnen laten zien. Al met al heeft het de relatie niet alleen ‘gered’ maar vooral ook laten groeien.

Omdat jullie het samen willen

Jullie moeten samen besluiten dat jullie nog verder willen. Dat is stap één. In de meeste gevallen hebben mensen die stap al gezet op het moment dat ze samen in therapie gaan. Dat is het goede nieuws. Maar juist ook tijdens de sessies is het van essentieel belang dat jullie tijd en moeite in elkaar investeren. Het gaat erom dat je elkaar weer leert waarderen, dat jullie weer zien wat je vroeger zag in je partner. Dat gaat niet vanzelf.

Omdat het probleem tussen jullie speelt

Vaak lijkt het alsof één gelijk gaat krijgen en de ander ‘het allemaal gedaan heeft’. Jullie zullen snel merken dat dat soort vragen in de behandeling geen enkele rol spelen. Het gaat om het uitvlechten van jullie chemie, dat is het werk dat ons te doen staat. De patronen die jullie in de loop der jaren samen ontwikkelden, zijn hardnekkig. Omdat het er zo diep ingesleten is, reageren jullie in automatismen. Jullie gedrag is voorspelbaar en bijna altijd hetzelfde. Zo lijkt het.

En dát gaan we als eerste doorbreken. Zodat jullie weer wat ontspannen met elkaar kunnen omgaan.

Omdat jullie elkaar weer leren zien

In die ingesleten patronen zijn jullie elkaar uit het oog verloren. Omdat je elkaar zo goed kent denk je precies te weten wat de ander denkt en voelt. In je hoofd maak je zes denkstappen vooruit en weer terug omdat je weet dat als zij dan jij dan zij en dan jij weer en dan heb je de poppetjes weer aan het dansen. Je weet elkaars zwakke plekken en bent inmiddels niet te beroerd daar gebruik van te maken.

>Maar: jullie vergissen je en doen elkaar tekort. Door helemaal voor de ander in te vullen wat die denkt en voelt ontneem je de ander zijn of haar menselijkheid en de ruimte het anders te doen. Je maakt een karikatuur van elkaar. Het doorbreken van die beelden is in de behandeling vaak emotioneel en ook een grote doorbraak in de behandeling. Zodra jullie weer kwetsbaar kunnen en durven zijn, komen jullie ook weer dichter bij elkaar.

Lees meer over relatietherapie:

Heb je een vraag over je relatie?

Neem dan even een kijkje op Psycholoog NU! het gratis relatietherapie forum. Op dit forum kan je anoniem en gratis je vragen stellen aan ervaren relatietherapeuten uit het hele land, waaronder ik zelf.

Samen naar een oplossing werken

Heb je nog vragen of wil je weten of jullie vraag ingevuld kan worden met relatietherapie Apeldoorn? Bel voor een afspraak of stuur even een mailtje ter attentie van Ingrid Wijnands – Relatietherapie Apeldoorn.