Wanneer ga je in relatietherapie?

Verkennen en erkennen van jezelf en de ander

Doorbreek de dans

Zoals het nu gaat, komen jullie nergens. Elk gesprek, elke poging tot contact verzandt in hetzelfde dansje. Er zijn drie soorten dansen die herkenbaar zijn bij stellen:

  1. de strijddans
    Jullie bewegen recht tegen elkaar in. Vindt de één dit, dan moet de ander wel dat vinden. Het knalt voortdurend. Geen van beiden wijkt ook maar een millimeter.
  2. de protestpolka
    De één jaagt de ander achterna, die zich steeds meer terugtrekt en wegvlucht in klusjes, computer, hobby (de tuin, de garage, de auto). In gesprekken gebeurt hetzelfde, de één jaagt, de ander vlucht.
  3. de dans van eenzaamheid (de een bevriest en de ander vlucht)
    Jullie bewegen van elkaar weg. Het is stil, geen van beiden probeert nog iets. En ook al lijkt het vreedzaam in huis, dat is het allerminst. Alle drie de dansen komen voor in elke relatie. Wij gaan op zoek naar de bij jullie meest dominante.

Overigens, de dans van eenzaamheid gaat, als we aan het werk gaan, ons het meeste moeite kosten. De twee anderen hebben met elkaar gemeen dat jullie allebei ‘willen’ er is wens tot toenadering, jullie proberen.

Bij de dans van eenzaamheid is er een gedeelde apathie en wanhoop. Ook dát patroon kan doorbroken worden, maar het is hard werken. Deze dans is hardnekkig; vaak heb je hem ook niet echt door en als je hem dan doorhebt is het maar moeilijk te overwinnen.

De drie fasen van Emotionally Focused Therapy (EFT)

Fase 1: Je leert samen het patroon binnen je relatie beter herkennen en begrijpen
Fase 2: Je benoemt je angst maar ook je behoeften binnen het patroon
Fase 3: Je stapt samen uit je patroon en leert hulp, steun & begrip te vragen

Fase 1 begint met het herkennen van de dans die jullie meestal samen maken. Meestal komt het patroon ook tijdens de sessies bij mij goed naar voren en kan ik jullie helpen in te zien wat jullie standaardmechaniek van handelen is. Dat duurt ongeveer 4 tot 5 keer. Dan komt fase 2.

Verkennen en erkennen van jezelf en de ander

Als jullie manier van dansen herkenbaar is en ook doorbroken, dan is er ruimte om te werken. Aan de ene kant hebben jullie dan al heel veel bereikt en ik merk ook dat stellen die in deze fase aankomen nog maar zelden terugvallen. Aan de andere kant is het lastig jezelf kwetsbaar op te stellen, als je al weet wat er diep van binnen speelt.

In deze fase gaat het om die diepgewortelde emoties die je als mens bepalen. Wensen die je hebt, wat je nodig hebt om jou te zijn, waar je nog ‘onaf’ bent, wat je schaduwkant is. Geen lichte fase, alhoewel het resultaat wél heel licht is, van de meeste stellen valt een last af als de onnoembare onderwerpen gezegd worden en niet door het standaarddansje worden vernietigd.

Plannen maken

De problemen die jullie dachten te hebben blijken nu kleinigheden en lossen jullie vrij makkelijk op. Het is tijd vooruit te gaan, plannen te maken samen. Een vakantie, leuke dingen doen, samen de wereld in.

Heb je een vraag over je relatie?

Neem dan even een kijkje op Psycholoog NU! het gratis relatietherapie forum. Op dit forum kan je anoniem en gratis je vragen stellen aan ervaren relatietherapeuten uit het hele land, waaronder ik zelf.

Wat ik voor jullie kan betekenen…

Heb je nog vragen over relatietherapie? Bel voor een afspraak of stuur even een mailtje ter attentie van Ingrid Wijnands – Relatietherapie Apeldoorn.